Dit Mexicaanse reservaat is de Anti-Tulum. Gaat dat veranderen?

EENlfaro Yam Canul gebaarde: forward in de richting van een stretch of vuil richting het oosten van zijn geboorteplaats naar een baai on de Caribische Zee.

“Het is lelijk,” zei hij, niet verwijzend naar het landschap – de buitenwijken of de Sian Ka’ani nature reservaat, een UNESCO-werelderfgoed waar dichte jungle geeft way naar turquoise kanalen en habitats for big katten en zeldzame vogels, maar naar de weg zelf, die wordt gekenmerkt door kuilen en patches of modder die de zeldzame vertraagt car het oversteken naar een crawl.

Slechts 25 mijl scheiden Felipe Carillo Puerto, een Maya city with een cruciale role in de people’s history, en het strand on de edge of de reserve, hoewel de voorwaarde of de weg zorgt voor een reis van bijna vijf uur die bijna nooit is gemaakt.

Dat betekent dat de city is gestikt off van de lucratieve kustlijn, gelegen aan het uiteinde of de Riviera Maya en just zuiden of Tulum, waar? seaside ruïnes tekenen international crowds tot one of De populairste vakantiebestemmingen van Mexico.

In het voorjaar, Yam Canul, een stevige man with een serieuze face en een rode sterpet van een rebel, took zijn frustratie zo hoog als het gaat in Mexico, in een ontmoeting with de president van het land dat was broadcast on national televisie.

“We realiseren ons dat we een great history, dat we altijd als voorbeeld worden gebruikt, en dat people veel maken of money van onze naam. Maar dat money wordt niet gezien door de inheemse gemeenschappen in de staat”, zei hij tegen president Andrés Manuel López Obrador.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador.

Alfredo Estrella/Getty

De oplossing die Yam Canul voorstelde — openen up het Sian Ka’an-reservaat for development Door de region’s Maya’s – onthult een complicated history of de toeristische hotspot, waar inheemse rechten, commerciële belangen en milieubeheer hebben gestreden for prioritering over tientallen jaren.

Vóór 1986, toen de federale government, te midden van een golf of behoud in het land, aangeduid als de area een beschermde biosfeer en ommuurd off van de meeste buitenstaanders, Sian Ka’an, Mayan for “de place waar de sky is geboren,” was een bron of levensonderhoud for de native population.

Krokodillen en zeeschildpadden waren voedsel for de inheemse gemeenschappen. Van de huid en schelpen van de dieren hebben ze made kleding en medicijnen. Kanalen gesneden uit zoetwaterlagunes naar de Caribische Zee waren onderdeel of een trading route die extended down naar Belize en Guatemala.

Het water daar is zo clear en maak schoon dat lokale Maya’s er nog steeds van drinken, zei Antonio Caamal, een bootpiloot with Gemeenschapsrondleidingen Sian Ka’an, who on een recente middag droeg een trio of bezoekers door de waterwegen van het reservaat.

Vanuit een stoel in de gemotoriseerde skiff, de natuur in het 2000 vierkante kilometer grote park changes snel. Verregaande lagunes omgeven door bos lead in grachten omzoomd with hoog savannegras. Jaguars, tapirs en wilde zwijnen verbergen zich out van de middagzon on beboste eilanden terwijl reigers overvliegen.

Op de top of een kanaal vol with mangroven, Camaal liet zijn passagiers vallen for een uur lang drijven. gestut on hun rug with reddingsvesten, een light current wond ze door het ondiepe kanaal.

De tours, one of de weinige toegestane activiteiten in de reserve, zijn een verademing for de over-gestimuleerd in Tulum, wiens snelle development in de afgelopen jaren heeft de legendarische boho-sfeer geschaad. Zij zijn also one of de enige kansen op werk for de inheemse outside of de regionde uitgestrekte resorts.

Vóór de pandemie had Community Tours Sian Ka’an 53 werknemers in dienst people vanaf zijn basis in Muyil, een Maya-coöperatie in het zuiden of Tulum with een main binnenland toegang tot het reservaat. De organization is een onderdeel of een alliantie of twee dozijn bedrijven op het schiereiland Yucatan die dit soort promoten of lokaal geleid toerisme.

“Het idee is om een ​​circulaire te genereren economy waar people kan work in hun community en een behoorlijk economisch voordeel krijgen”, zegt Román Caamal, the general director of de group en een neef of Antonio, de gids.

Sinds government programs in de jaren 70 begonnen de oerwouden te transformeren of Quintana Roo, het toerisme heeft de region’s economy, with buitenlands developers building big complexen langs de witte zandstranden. De toeristische zone van de staat – die zich uitstrekt vanaf de punt of het schiereiland down de kust, door Cancun, Playa del Carmen, en eindigend bij Tulum — is home tot 90 percent of zijn loon.

Voor een werknemer die leeft in de Maya-gemeenschappen van de staat in het zuiden, het woon-werkverkeer naar een dienstbaan in de Riviera Maya kan elk gemakkelijk een uur overtreffen way.

“Als ze gaan en terugkeren” in dezelfde dag, het eist een zeer sterke fysieke tol. Als ze blijven up daar, het is een ontworteling van hun community en hun family”, zei Victoria Santos, een lid of Consejo Ciudadano para la Defensa y Rescate de Sian Ka’an, een Maya organization die lobbyt om het reservaat te openen.

Tijdens een lunch of gezouten hertenvlees en een scherp en vlezig drakenfruitsap bij Restaurante el Faisan y el Venado, een centrale bijeenkomst place in Felipe Carillo Puerto, Santos en Yam Canul schetsten de group’s visie.

De terms of het decreet van 1986 creating het park zou worden herzien, waarbij het beheer van een federale commissaris, een bioloog, in handen zou komen of de inheemse community; instandhouding zou remain een prioriteit, terwijl buitenposten for research en onderwijs zou bezoekers tot de inspanning brengen; en een new ingang van het park via een goed geasfalteerde weg van Felipe Carillo Puerto zou de city naar de kustlijn. Ontspannen development regelgeving zou allow for de constructie of small restaurants aan zee en shops.

Santos en haar organization beweren dat het aanboren van de middelen of het park wonniet leegmaken, maar zal instead lead naar een grotere staat of community zorg.

“We begrijpen dat protection gaat niet over niet-use. Als je stopt wearing een schoen, of hij nu nat of droog is, als hij niet wordt gebruikt, zal hij uit elkaar vallen,” zei ze.

Centraal in de project is Felipe Carillo Puerto, de gemeentelijke hoofdstad die Yam Canul en Santos want zien built up als basiskamp for ontdekkingstocht door het park. Met new hotels en voorzieningen for toeristen, de small city zou een bestemming zijn of zijn eigen, concurreren om bezoekers en banen van de badplaatsen naar de north.

Vanaf de oprichting is Felipe Carillo Puerto een zetel geweest of Maya weerstand against outside krachten.

In 1850 verloren Maya-rebellen terrein aan het Yucateco-leger in de Guerra de Castas van het schiereiland, of Kastenoorlog, wanneer een mysterieuze voice afkomstig uit behind aan de overkant in het centrum of een ontluikende Felipe Carillo Puerto begon de inheemse strijders aan te sporen on.

De goddelijke boodschap (later bepaald als de work of een buikspreker) inspireerde de Maya’s, who verdedigde een onafhankelijke staat in een periode of patstelling die duurde more dan 50 jaar, toen het Mexicaanse leger een succesvolle invasion.

Vandaag een kerk op de site of the Talking Cross biedt nog steeds diensten aan de cityis elke ochtend religieus. De cenote waar de heilige bedrieger first verborg om zijn toneel op te voeren call naar de armleuningen eronder.

Accommodatie is available in de city bij een small nummer of bescheiden hotels, waaronder het felgekleurde Hotel “Esquivel” La Casona on de main vierkant.

Meer avontuurlijke reizigers geven de voorkeur aan Siijil Noh Ha, een compound aan het water, een korte drive naar het zuiden. EEN half- dozijn hutten rond een small lagune zijn er niet air geconditioneerd, maar slapen komt gemakkelijk na een dag verkennen on een gehuurde kajak en een duik in het water.

Een verblijf in het Sian Ka’an-reservaat zelf is more moeilijk aan te komen, maar het handjevol of eigenschappen langs de kustlijn zijn anders dan al het andere in de area.

Bereikbaar via een onverharde weg die doorgaat past het einde of De rommelige hotelzone van Tulum, de outer edge of de reserve is een schok of nature — geflankeerd door dikke handpalmen die breken zonder warning om buitengewone zwaden te onthullen of maagdelijk strand.

Percelen of de jungle aan het strand is verkaveld out sinds voor de protection decreet en groottelimieten on wat kan … zijn built binnen hen – eigendommen mogen niet groter zijn dan 4.300 vierkante voet – ensure een small menselijke voetafdruk te midden van het landschap.

Met die afzondering komt een exclusiviteit die nergens anders ongeëvenaard is in het land, zei Julian Smaldoni, een adviseur for hotels en luxe villa’s bij Playa Realtors, een agentschap in Playa del Carmen.

“De eigenaren of de homes zijn people Vanuit New York, people uit Saoedi-Arabië, people uit Californië who want tot escape, en zij want een stuk bezitten of paradijs dat onaangeroerd is en zal remain onaangeroerd,” zei Smaldoni.

“Turkoois clear water en tropisch palm bomen in Sean Ka’ani national park, Mexico”

Getty

Landgoederen aan het water with Italiaans design en in-house koks hebben uitje gespeeld for rocksterren en sjeiks. Bij Casa Nalum, vakantieleden of de Rolling Stones zouden hebben genoten van een Maya stenen badkuip en access naar de villa-catamaran.

Dharma Sian Ka’an, one of de more betaalbaar options binnen het reservaat, is like Shangri-La gebeeldhouwd uit de tropen, with gebedsvlaggen opgehangen aan paviljoens met rieten daken en hangmatten tussen palm bomen.

Patricia Feldman Gonzalez, de eigenaar, is teruggekeerd naar de area for decennia om te weken up zijn ‘elementaire genezing’.

“Hier hebben we de sound of het water en de wind en de bladeren,” zei ze. “Niet gebombardeerd worden door externe sounds die negatief zijn, om alleen te hebben sounds die natuurlijk zijn, is echt genezend.”

Tot 20 people past over de cabana’s en glamping-tenten van de compound die zijn built langs het strand with lokaal materials en natuurlijke accenten, like een zeeschelp douchekraan.

Op een recente doordeweekse ochtend vroegrising gasten verzamelden in het zand terwijl de zonsopgang oranje over de oceaanhorizon sproeide. Een yogales in het centrale prieel volgde, with een bezoekende instructeur leading houdingen die erop gericht waren de chakra’s op één lijn te brengen.

Verzet tegen verdere opening reserve for toerisme reikt verder dan de lucky weinigen genieten van de privacy of zijn stranden.

Milieubewegingen, like Amigos de Sian Ka’an, waarschuw dat de mangroven en jungle van het reservaat een belangrijk filter zijn for kooldioxide en dat sommige of de fauna van het reservaat, inclusief de kustlagunes en hun vegetatie, zijn unique naar de region.

1314853535

Een vissersdorp omgebouwd tot ecotoerisme in de diepte of het Sian Ka’an Biosphere Reserve, het grootste beschermde area in de Mexicaanse Caraïben.

Getty

“We zijn verplicht om deze biodiversiteit te beschermen”, zegt Gonzalo Merediz Alonso, the groupuitvoerend director.

Economische diversiteit is also een belangrijke overweging: tegenstanders of Het plan van Yam Canul stelt dat een uitbreiding of traditional strandtoerisme zou kunnen lead aan een over-verzadiging die als een belemmering werkt on de bredere industrie.

Consejo Ciudadano para la Defensa y Rescate de Sian Ka’an, de alliantie in gunst of opening up de reserve, telt slechts a small deel of de area’s Maya population als leden, en anderen binnen de community twijfelde aan zijn antagonistische benadering van de government succesvol zou zijn.

Maar de terugkeer of beschermde gronden aan inheemse gemeenschappen is niet zonder precedent. Vorige maand, inheemse groepen in Australië heeft onderhandeld over een overeenkomst voor gezamenlijk beheer with de government daar over vier of de landen national parken, waaronder Daintree National Park, een UNESCO-werelderfgoed dat wordt beschouwd als de world’s oudste tropische regenwoud.

López Obrador, de president, stond open voor het voorstel van Yam Canul in de lente uitwisseling, maar de Maya says hij heeft niet made progress with de assistent die López Obrador hem opdroeg te coördineren with.

Sinds 2014 is de Mexicaanse government heeft een alternatieve visie gesteund for creating work in dit deel of de staat, branding de area Maya Ka’an en het promoten van toeristische initiatieven binnen Maya-gemeenschappen die het lokale erfgoed laten zien en environment.

In Tihosuco, een small Maya-stad een uur onverharde weg drive van Felipe Carillo Puerto, Felipe Neri Dzidz Poot, en young lokaal, sprak like een geleerde aan het front of een zomerse wandeltocht.

Voordat hij Tihosuco Historico oprichtte, was een tournee group Dat also biedt vogelexcursies en een authentieke overnachting aan, hij was voor woon-werkverkeer vier hours tot work in een themapark in een badplaats.

Door de straten of kleurrijke koloniale gebouwen, er zijn haltes bij oriëntatiepunten voor het gewone, like de house waar is de stad? children verzameld for movies voordat tv’s waren common Bij home, en de iconische, like de centrale stenen kerk, waarvan de gedeeltelijk ingestorte gevel een overblijfsel is of een bloedige belegering uitgevoerd out door Maya-rebellen against government krachten doorboord up binnenkant.

Dagen voor de tour had een storm de building nog verder, de meeste weglatend of zijn voorkant side in Een stapel of puin. EEN decision doemde op over of de stad should rebuild het.

Onder de oudsten van Tihosuco was er onwil. De last toen de kerk intact was, brak de Guerra de Castas out, en er is een overtuiging dat als de kerk ooit was… restored, oorlog kan hervatten again.

Voor velen of de stad young, zei Poot, het conflict tussen de inheemse bevolking en een koloniserende government nooit geëindigd, en Maya’s nog steeds need tot fight for hun rechten en respect.

Maar nu, zei hij, “we heffen de wapens op” in een andere way.”

“Wat we doen is onze cultuur en onze history en ga naar know beter de verhalen of ons people dat zijn unknown voor velen, ‘zei Poot.

Read More: World News

Source

Denial of any Responsibility!
AsumeTech is a News Source that Publishes News from its Editorial Team and the Automatic News Aggregation around the News Media. All the Aggregated Content you find on our site is available freely over the Internet; each piece of Content includes the hyperlink to its Primary Source. We have just arranged that in our platform for Educational Purposes only. All the Copyrights and Trademarks belong to their Rightful Owners and all Materials to their Authors. If you are the Content owner and do not want us to publish your materials on our Website, please get in touch with us by email – [email protected]; we will remove the Content from our Website.

Leave a Reply