Eerste bekende Covid-zaak was verkoper op Wuhan Market, zegt wetenschapper

EEN scientist who heeft geporeerd over public rekeningen of vroege gevallen van Covid-19 in China meldde: on Donderdag dat een invloedrijk onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie hoogstwaarschijnlijk de vroege chronologie had gekregen of de pandemie wrong. De new analyse suggereert dat de first bekend patient ziek geworden with het coronavirus was een verkoper in een groot Wuhan-dier market, geen accountant who woonde er vele kilometers vandaan.

De verslag doen van, gepubliceerd on donderdag in het prestigieuze tijdschrift Science, zal het debat nieuw leven inblazen, maar zeker niet beslechten over of de pandemie is begonnen? with een overloop van dieren in het wild verkocht bij de market, een leak van een virologisch laboratorium in Wuhan of iets anders way. De zoektocht for de oorsprong of de beste public gezondheidsramp in een century heeft geopolitiek aangewakkerd battles, with Enkele new feiten die naar voren komen in afgelopen maanden resolve de vraag.

De scientist, Michael Worobey, en leading deskundige in de evolutie volgen of virussen aan de universiteit of Arizona, ontdekte discrepanties in de tijdlijn door te kammen met wat er was already geweest made public in medische tijdschriften, evenals video-interviews in een Chinees news uitlaat with people geloofde dat de first twee gedocumenteerde infecties.

Dr. Worobey stelt dat de banden van de verkoper met de Huanan Seafood Wholesale Market, evenals een new analyse of de verbindingen van de vroegste gehospitaliseerde patiënten met de market, suggereren sterk dat de pandemie daar begon.

“In deze city of 11 miljoen people, half of de vroege gevallen zijn gekoppeld aan een place dat is de maat of een voetbalveld’, zei dr. Worobey. “Het wordt erg moeilijk om dat patroon uit te leggen als de uitbraak dat niet deed” start bij de market.”

Verschillende experts, waaronder: one of de pandemie-onderzoekers die door de WHO waren gekozen, zeiden dat Dr detective work was sound en dat de first bekend geval of Covid was hoogstwaarschijnlijk een verkoper van zeevruchten.

Maar sommige of hen also zei dat het bewijs nog steeds onvoldoende was om de grotere vraag definitief op te lossen of how de pandemie begon. Ze suggereerden dat het virus waarschijnlijk een “patient zero” enige tijd voor de zaak van de verkoper en bereikte toen critical massa om wijd te verspreiden bij de market. studies of changes in het genoom van het virus – inclusief one gedaan door Dr. Worobey zelf – hebben gesuggereerd dat de first infectie is gebeurd in ongeveer half november 2019, weken voordat de verkoper ziek werd.

“Ik ben het er niet mee eens” with de analyse,” zei Jesse Bloom, een viroloog bij het Fred Hutchinson Cancer Research Center. “Maar ik ben het er niet mee eens dat of de gegevens sterk genoeg zijn of complete genoeg om heel zelfverzekerd iets te zeggen, behalve dat de Huanan Seafood Market duidelijk een? super-verspreiding event.”

Dr. Bloom also merkte op dat dit niet de first tijd het WHO-rapport, klaar in samenwerking with Chinese onderzoekers, was found om fouten te bevatten, inclusief fouten met betrekking tot potentiële links van vroege patiënten naar de market.

“Zijn just vriendelijk of verbijsterend dat in alle of in deze gevallen blijven er inconsistenties bestaan ​​over wanneer dit gebeurde”, zei hij.

Naar het einde of December 2019 merkten artsen in verschillende ziekenhuizen in Wuhan mysterieuze gevallen op of longontsteking ontstaan in people who werkte bij de Huanan Seafood Wholesale Market, a vochtig en slecht geventileerd space waar zeevruchten, gevogelte, vlees en wilde dieren werden verkocht. Op 30 december public gezondheidsfunctionarissen vertelden ziekenhuizen om eventuele new gevallen die verband houden met de market.

Bang voor een herhaling of SARS, die naar voren gekomen van Chinese dierenmarkten in 2002, Chinese functionarissen bestelden de Huanan market gesloten, en Wuhan politieagenten shut het down on 1 jan. 2020. Ondanks die maatregelen, new gevallen vermenigvuldigd via Wuhan.

Wuhan autoriteiten zei on 11 januari 2020, dat de zaken waren begonnen on 8 december. In februari hebben ze geïdentificeerd De vroegste patient als inwoner van Wuhan with de achternaam Chen, who ziek voelen on 8 december en had geen link naar de market.

Chinese functionarissen en sommigen outside deskundigen vermoedden dat het aanvankelijk hoge percentage of gevallen die verband houden met de market kan een statistische toevalstreffer zijn geweest die bekend staat als vertekening bij de vaststelling. Ze redeneerden dat de 30 december call van ambtenaren om te rapporteren market-gerelateerde ziekten kunnen ertoe hebben geleid dat artsen andere gevallen over het hoofd hebben gezien with geen dergelijke banden.

“In het begin gingen we ervan uit dat de zeevruchten market kan de hebben novel coronavirus,” Gao Fu, director of China’s centrum for Ziektebestrijding en preventie, zei in mei 2020, volgens China Global Television Network. “Maar het draait nu out dat de market is one of de slachtoffers.”

Tegen de lente of 2020, senior leden of de regering-Trump waren promoten een ander scenario for de oorsprong of de pandemie: dat het virus was ontsnapt uit het Wuhan Institute of Virologie, met een campus op ongeveer acht mijl afstand van de Huanan market, over de Yangtze-rivier.

In januari of dit year, door de WHO gekozen onderzoekers bezochten China en interviewden een accountant who had naar verluidt developed symptomen on 8 december. Hun invloedrijke Verslag maart 2021 beschreef hem als de first bekend geval.

Maar Peter Daszak, een ziekte-ecoloog bij EcoHealth Alliance who maakte deel uit of De WHO team, zei dat hij door de analyse van Dr. Worobey ervan overtuigd was dat ze wrong.

“Die december de achtste date was een… mistake”, zei Dr. Daszak.

De WHO team nooit aan de accountant de datum gevraagd waarop zijn symptomen begonnen, zei hij. In plaats daarvan kregen ze de datum van 8 december door artsen van het Hubei Xinhua-ziekenhuis, who behandelde andere vroege gevallen, maar kon het niet schelen for Dhr. Chen. “Dus de mistake ligt daar,” zei Dr. Daszak.

Voor de WHO-experts, zei Dr. Daszak, was het interview een dead einde: De accountant had geen duidelijke banden met een dier market, lab of een massabijeenkomst. Hij vertelde hen dat hij graag tijd doorbracht on internetten en joggen, en hij reisde niet veel. “Hij was zo vanille als je maar kon krijgen,” zei Dr. Daszak.

Had de team identificeerde de zeevruchtenverkoper als de first bekende geval, zei Dr. Daszak, het zou zijn geweest more agressief nagestreefde vragen like in welke kraam werkte ze? in en waar haar producten vandaan kwamen.

Dit year, Dr. Daszak is geweest one of de sterkste critics of de laboratorium-leak theorie. hij en zijn organization, EcoHealth Alliance, hebben genomen heat for research samenwerkingen with het Wuhan Instituut of Virologie. Vorige maand, de Nationale Instituten of Gezondheid zei EcoHealth was in inbreuk of de terms en voorwaarden of zijn toelage for research on coronavirussen in vleermuizen.

Terwijl de artsen in het Hubei Xinhua-ziekenhuis zeiden dat het begin of de ziekte van de accountant was 8 december geweest, a senior arts in het Wuhan Central Hospital, waar de heer Chen werd behandeld, had vertelde een Chinees news uitlaat dat hij developed symptomen rond 16 december.

Gevraagd naar de zaak van de heer Chen, zei de Chinese Nationale Gezondheidscommissie dat ze achter de opmerkingen stond made door Liang Wannian, de leider of de Chinezen side of het WHO-China-onderzoek who leidde het interview with de artsen van het Hubei Xinhua-ziekenhuis. Mr. Liang vertelde a news conferentie in februari of dit year dat het vroegste Covid-geval symptomen vertoonde on 8 december en was “niet verbonden” met de Huanan market.

in hun verslag doen van, de WHO-experts concludeerde dat het virus zich hoogstwaarschijnlijk heeft verspreid naar people van een overloop van dieren, maar dat konden ze niet confirm dat de Huanan market was de bron. Daarentegen zeiden ze dat een laboratorium leak ‘uiterst onwaarschijnlijk’ was.

Het rapport is binnengekomen fire for een aantal fouten en tekortkomingen. De Washington Post onthuld in juli dat het rapport de wrong virale monsters for verschillende vroege patiënten – waaronder de first official case — en ten onrechte de . gekoppeld first family TROS of gevallen naar de Huanan market. De WHO beloofde fix de fouten, maar ze remain in het verslag on de organization’s website. (De organization zei dat het de auteurs van het rapport zou vragen of en how ze zouden de fouten corrigeren.)

In mei, twee maanden nadat het rapport van de WHO en China was gepubliceerd, 18 vooraanstaande wetenschappers, waaronder Dr. Worobey, reageerde: with een brief in Wetenschap die klaagt dat de WHO team had het laboratorium gegevenleak theorie korte metten. Ver more research was required, betoogden ze, om te bepalen of one uitleg was more waarschijnlijk dan de andere.

Een expert on de oorsprong of influenza en hiv, heeft Dr. Worobey geprobeerd de begindagen samen te vatten of de Covid-pandemie. een lezen Studie van mei 2020 of vroege gevallen geschreven door lokale artsen en gezondheidsfunctionarissen in Wuhan, hij was verbaasd om een ​​beschrijving te zien die leek… like Dhr. Chen: een 41-year-oude man with geen contact with de Huanan market. Maar de auteurs van het onderzoek dateerden zijn symptomen op 16 december, niet op 8 december.

Dan Dr. Worobey found wat leek op een second, onafhankelijke bron for de latere datum: de heer Chen zelf.

“Ik heb koorts on de 16e, overdag,” zei een man die werd geïdentificeerd als Mr. Chen: in een video-interview van maart 2020 with De krant, een publicatie gebaseerd op in Sjanghai. De video geeft aan dat Mr. Chen een 41-year-oud who werkte in de financiën van een bedrijf office en ging nooit naar de Huanan market. officiële rapporten zei dat hij leefde in het Wuchang-district in Wuhan, mijlen van de market.

The New York Times kon niet zelfstandig confirm de identiteit of de man in de video.

Langs with zijn koorts on 16 december, Mr. Chen zei dat hij een beklemd gevoel voelde in zijn borst en ging die dag naar het ziekenhuis. “Zelfs zonder zware inspanning, with just een klein beetje of poging, like de way ik spreek with jij nu, ik zou me kort voelen of adem”, zei hij.

Dr. Worobey zei dat de getoonde medische dossiers… in de video kan aanwijzingen bevatten voor: how het WHO-China rapport wond up with de wrong datum. Een pagina beschreef de operatie die meneer Chen nodig had om tanden te hebben removed. Een andere was een recept van 9 december for antibiotica die verwijzen naar koorts van de dag ervoor – mogelijk de dag of de tandheelkundige ingreep.

Op de video speculeerde de heer Chen dat hij mogelijk Covid had gekregen “toen ik naar het ziekenhuis ging” – mogelijk een verwijzing naar zijn eerdere tandheelkundige ingreep.

De Washington Post dat is genoteerd in juli dat de door de WHO verstrekte gegevens for de zaak van 8 december leek beter te passen with een binnenkomst van een online database of virale monsters gekoppeld aan iemand who werd ziek on 16 december. In reactie daarop had de WHO gezegd dat ze de discrepantie aan het onderzoeken was.

Een woordvoerder van het agentschap vertelde The New York Times dat het “moeilijk zou zijn om” comment” on de first bekende zaak omdat de WHO team had beperkt access naar gezondheidsgegevens. Hij zei dat het belangrijk was for rechercheurs blijven zoeken for patiënten nog eerder besmet.

In de herziene chronologie van Dr. Worobey is het vroegste geval niet de heer Chen, maar de verkoper van zeevruchten, een vrouw genaamd Wei Guixian, who developed symptomen rond 11 december (mevrouw Wei zei: in dezelfde video gepubliceerd door The Paper dat haar ernstige symptomen begonnen on 11 december, en ze vertelde De Wall Street Journal dat ze zich ziek begon te voelen on 10 december. Het WHO-China-rapport vermeldt een zaak van 11 december die verband houdt met de market.)

Dr. Worobey found dat ziekenhuizen meldden more dan een dozijn waarschijnlijke gevallen vóór 30 december, de dag waarop de autoriteiten van Wuhan artsen waarschuwden on de uitkijk for banden met de market.

Hij stelde vast dat het Wuhan Central Hospital en Hubei Xinhua Hospital elk zeven gevallen herkenden of onverklaarbare longontsteking vóór 30 december die zou worden bevestigd als Covid-19. In elk ziekenhuis vier out of zeven gevallen waren gekoppeld aan de market.

Door te focussen on just deze gevallen, zo betoogde dr. Worobey, kon hij… rule out de mogelijkheid dat de vaststellingsbias de results in gunst of de market.

Toch zeiden andere wetenschappers dat het verre van zeker is dat de pandemie begon op de… market.

“Hij heeft uitstekend werk geleverd” of reconstrueren wat hij kan uit de available gegevens, en het is net zo’n redelijke hypothese”, zegt dr. W. Ian Lipkin, een viroloog aan de Mailman School of Volksgezondheid aan de Columbia University. “Maar ik denk niet dat we dat ooit gaan doen” know wat is er gaande on, want het is twee jaar geleden en het is nog steeds duister.”

Alina Chan, een postdoctoraal onderzoeker aan het Broad Institute in Cambridge, Massachusetts, en one of het meest vocale voorstanders of een laboratorium onderzoeken leak, zei dat alleen new details over eerdere gevallen — gaan back tot november — zou help wetenschappers traceren de oorsprong.

“De main issue dit points out’, zei ze, ‘is dat er een gebrek is? of access naar gegevens, en er zijn fouten in het WHO-China-rapport.”

Eleanor Goodman droeg bij aan de vertaling en Liu Yi droeg bij research.

Read More: World News

Source

Denial of any Responsibility!
AsumeTech is a News Source that Publishes News from its Editorial Team and the Automatic News Aggregation around the News Media. All the Aggregated Content you find on our site is available freely over the Internet; each piece of Content includes the hyperlink to its Primary Source. We have just arranged that in our platform for Educational Purposes only. All the Copyrights and Trademarks belong to their Rightful Owners and all Materials to their Authors. If you are the Content owner and do not want us to publish your materials on our Website, please get in touch with us by email – [email protected]; we will remove the Content from our Website.

Leave a Reply